Biografie


foto: Jan ter Heide
Een sociaal geëngageerde dichter, filmmaker en cultureel ondernemenr. 
Vluchtelingenkwesties en vrouwenthema's liggen mij aan het hart.
Nafiss Nia

is een Iraans-Nederlandse dichter, schrijver, filmmaker, literaire vertaler, cultureel ondernemer en diversiteit expert.

Ze studeerde regie aan de filmfaculteit van Kunstuniversiteit en Moderne Perzische literatuur aan de rijksuniversiteit in Teheran. In Nederland heeft ze Scenario opleiding gevolgd aan de Film- en Televisieacademie in Amsterdam.

Publicaties:
"Esfahan, mijn hoopstee", haar eerste dichtbundel in Nederland (2005) uitgeverij Bornmeer. Vier keer herdrukt.
 Stegen van Stilte’, haar vertaling van honderd jaar moderne Perzische poëzie (ism. R Bos) (2007) uitgeverij Bulaaq.
De momenten wachten ons voorbij, haar tweede dichtbundel (2012) uitgeverij Boekfabriek.
"26 woorden voor schoonheid", haar derde bundel komt binnenkort uit bij uitgeverij Bornmeer. 

Veel gedichten van Nafiss zijn opgenomen in meer dan dertig verzamelbundels en bloemlezingen. oa ‘Blauw goud’ samengesteld door Patrick Riubroeks en Thomas Mölmann en ‘Ik weet niet welke weg je neemt’, samengesteld door Arie Boomsma.

Nafiss schrijft tevens gedichten en journalistieke artikelen in opdracht. Ze draagt regelmatig haar gedichten voor op literaire podia. Ze geeft poëzieworkshops (o.a. Poëziecursus Pernederlandisch) aan Nederlandse beginnende &gevorderde dichters en verzorgt tevens gastcolleges o.a. ‘Scenarioschrijven', Log line& Synopsis schrijven’ op uitnodiging. 

In 2011 heeft ze 1001 Production House opgericht waarin ze samen met een groep bevlogen filmmakers films maakt met een sterke maatschappelijke thema en op een Low-budget basis. De documentaire A,B,C,…  (52 min- 2012) is haar eerste productie. Voor deze film doet ze tevens de regie. Deze documentaire is vertoond op nationale en Internationale documentaire festivals, congressen en seminars.    

De lange docu-fictie film 'Dance, Iranian Style' (82 min-2015) is in 2015 voltooid en is op verschillende internationale filmfestivals geweest en een aantal prijzen gewonnen. Hiervoor heeft Nafiss het scenario geschreven en voor de productie gezorgd.


Sinds oktober 2012 werkt ze als Directeur/hoofdprogrammeur voor Stichting Granate. Granate is opgezet om kansen te creëren voor getalenteerde dichters, schrijvers en filmmakers, met name met een niet Nederlandse achtergrond, en meer culturele diversiteit te bevorderen in de Nederlandse film en literatuur. Het evenement Duizendenéén Film&Poëzie is een vaste activiteit van Granate die iedere drie maanden in Amsterdam plaatsvindt.  

Geen opmerkingen: